Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.
De hoofdzaak is om minstens één maal per jaar de airco door een gekwalificeerd technicus te laten controleren. Daarnaast kunt u zelf de filters regelmatig controleren en schoonmaken. Bovendien kunt u de condensingunit vrijmaken van bijvoorbeeld bladeren en ander vuil.
Het energieverbruik is op jaarbasis verrassend laag. De kosten van het gebruik van een airco zijn sterk afhankelijk van de wijze hoe u het systeem gebruikt. Een groot deel van de energiekosten drukt u door onder andere het dichthouden van ramen en deuren, het neerlaten van zonwering en de instelling van de thermostaat. Ook periodiek onderhoud van de installatie is van groot belang.
Als de airco dagelijks in gebruik is, moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of - afhankelijk van het type filter - worden uitgewassen. Van Dijken Koeling bepaalt bij het jaarlijks onderhoud of het filter vervangen moet worden of niet.
Het plaatsen van een splitsysteem levert geen problemen op. Als er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal luchtsysteem, kan de beschikbare ruimte beperkingen geven en de bijkomende bouwkundige kosten doen toenemen. Vaak is het in dat geval raadzaam om per ruimte voor een individueel systeem te kiezen. Vraag ons voor een advies op maat.
Bij bijna alle modellen heeft u de keuze uit inverter gestuurde airconditioners. De inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het inverter systeem stemt de te leveren koel-en/of verwarmings capaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik.
Van Dijken Koeling heeft een zeer uitgebreid programma airconditioners van de merken Panasonic, Gree en Mitsubishi Electric. Zo is er voor elke toepassing wel een airco beschikbaar. Veruit het meest toegepast bij particulieren en klein zakelijke markt zijn de wandmodellen. Deze wandmodellen worden hoog aan een wand geïnstalleerd en zijn door hun geringe afmeting toepasbaar in elk interieur. Verder zijn er modellen die op de vloer geplaatst kunnen worden of onder het plafond gemonteerd worden. Is er een verlaagd plafond aanwezig dan kan de keuze gemaakt worden uit kanaal- of cassette modellen. Bij cassette modellen blijft er een geïntegreerd aan- en uitblaasrooster zichtbaar. Bij kanaalmodellen wordt gebruik gemaakt van een of meerdere roosters die voor de inblaas van de lucht zorgdragen. Al deze systemen zijn leverbaar in diverse koelcapaciteiten.
Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: - heeft de ruimte een plat dak? - heeft de ruimte veel ramen/glas? - is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig? - zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers, verlichting, etc? - zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig etc. etc? Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte) In welke tijd kan ik het best een airconditioningsysteem aanschaffen? In de meeste gevallen is dat de periode buiten het hoogseizoen. Dan bent u tijdens het hoogseizoen al verzekerd van een airco waardoor het prettig wonen en/of werken is.
Airconditioning is niet uitsluitend een voorrecht voor mensen die in grote gebouwen werken. Er zijn in Nederland al vele duizenden winkels, restaurants, praktijken, kleine kantoren en woningen waar men in de zomer door airco's het klimaat even goed beheerst als in de winter. Kamer-koelers en splitsystemen worden hierbij het meest toegepast.
Bij airconditioning denken veel mensen aan de ijzige koude als ze een supermarkt binnenkomen. Dit is een sterk overdreven airconditioning en is een slecht voorbeeld. Hier wordt men inderdaad verkouden van. Airconditioning bestemd voor comfort is ontworpen om de temperatuur binnen 4 tot 5°C beneden de temperatuur buiten te krijgen. Omdat er bij het koelen ook automatisch wordt ontvochtigd ontstaat er een zeer aangenaam binnenklimaat. Een hogere inblaastemperatuur geeft een beter comfort omdat een koude inblaastemperatuur tochtklachten veroorzaakt. Het is wel van belang dat de plaats van het binnendeel zodanig gekozen wordt dat u zich niet continu in de uitblaasstroom bevindt. Van Dijken Koeling informeert u graag over de vele mogelijkheden.
De door van Dijken koeling geleverde airconditioners behoren tot de stilste in de markt. Afhankelijk van de benodigde koelcapaciteit ligt de gebruiksproductie van de binnendelen tussen de 21 dB(A) en 40 dB(A). Voor uw idee: Ritselen van bladen is 20 dB(A) Normaal gesprek is 60 dB(A) Door toepassing van de meest geluidsarme compressoren behoren ook de buitendelen tot de stilste in de markt. Hierdoor kunnen de door van Dijken koeling geleverde airconditioners ook in dichtbevolkte gebieden met hoge geluidseisen probleemloos toegepast worden.
Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als de airco werkt. Zeker niet als u hebt aangegeven dat u een raam of deur open wilt laten en wij bij ons advies daarmee rekening hebben gehouden. Wel dient u zich te realiseren dat het energieverbruik zal toenemen. Waarmee moet ik rekening houden als airconditioning wordt geïnstalleerd? Ten eerste moet er een goede keus gemaakt worden van het binnendeel. Dit binnendeel moet worden voorzien van elektra. Bovendien moet er de mogelijkheid zijn om het bij het binnendeel ontstane condenswater af te voeren. Vervolgens moet er een goede plek gevonden worden voor het buitendeel: op een dak, aan een gevel, op een balkon, etc. Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden. Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor van Dijken Koeling is het dagelijks werk en er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken. Wij kunnen u uitgebreid informeren over de vele mogelijkheden van de door ons geleverde airconditioners.
Een multi-splitsysteem bestaat uit meerdere binnendelen die verbonden zijn aan een buitendeel. Dit zorgt voor economische, installatietechnische en esthetische ( slechts een buitendeel ) voordelen. Het is bij dit systeem bovendien mogelijk om later een eventuele uitbreiding te realiseren.
Vrijwel alle airconditioners zijn tegen geringe meerprijs ook leverbaar in een uitvoering die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. De koelcyclus wordt dan omgedraaid. Er wordt nu warmte aan de buitenlucht onttrokken die vervolgens weer aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement (C.O.P.) heeft van ca. 400%. Dat wil zeggen: uit 1 kW elektriciteit wordt 4 kW koeling of verwarming geproduceerd. Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de cv-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of wordt de cv-installatie zelfs geheel overbodig. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.

Van Dijken Koeling is gespecialiseerd in het plaatsen en onderhouden van hoogwaardige air conditioners.

Marijkestraat 20 5051 NJ Goirle
06-38223148